Kultur & historia

SCA

Galtströms bruk, SCAs vagga, ligger vid kusten ett par mil söder om Sundsvall och ägs och förvaltas av Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA. Området är ett fint utflyktsmål för den som vill besöka en välbevarad bruksmiljö eller botanisera i en intressant havsstrandflora kring några av de närbelägna stränderna. Här finns också Galtströms gamla järnbruk som är ett byggnadsminne av riksintresse.

SCAs vagga

Galtströms bruk grundades 1673 och är Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCAs äldsta föregångare. Galtströms bruk är Medelpads äldsta, största och sista järnbruk och var i drift mellan åren 1673 och 1916. Brukskyrkan uppfördes redan 1680. Samma år fick bruket en egen präst, som enligt tidens sed även tjänstgjorde som lärare. Kyrkan är idag en populär plats för bröllop och dop.

Kultur & historia

Njurundakustens mångfaldspark

Njurundakustens mångfaldspark är SCAs fjärde park och omfattar 2 300 hektar. Den ligger i Sundsvalls kommun, längs med kusten i södra Medelpad. Parken angränsar till två marina naturreservatet, Salen och Långören.

Mångfaldsparken utgör ett långsträckt och bitvis smalt område längs med södra Medelpads kust. Parken börjar vid Junibosand i norr och sträcker sig förbi Lörudden och Galtström i söder ända till Oxsand vid gränsen till Hälsingland.

En av tankarna med SCAs mångfaldsparker är att förstärka befintliga naturvärden. Här gör vi det bl a genom att parken angränsar till två marina naturreservatet: Salen, som ligger i parkens norra del, och Långören som ligger i parkens södra del. På så sätt binder vi samman och skyddar större delen av södra Medelpads kust.

image

Kultur & historia

En guidad resa i tiden

Man kan gå på en guidad tur på området. Guiderna visar runt på ”Galtströms bruk – en resa i tiden” där man får möjlighet att uppleva en välbevarad kulturmiljö. På turen får man se:

Masugnen
Smedjan och gjuteriet
Brukskontoret där TV-serien Träpatronerna spelades in 1985
Bagarstugan där vi får se hur man bakade förr
Fotoutställningen om gamla Galtström
Utställning om Galtström

En tur tar cirka 1,5 timme och SCA sponsrar gratis guidningar lördagar och söndagar från midsommardagen och fram till slutet av augusti. Start 13.00 från parkeringen nedanför herrgården.

Övriga tider bokas visningarna via oss, Destination Galtströms Bruk, på telefon 070-616 06 28 eller via info@galtstromsbruk.se.