Upplevelser

Galtströms Bruk bjuder på variation

Ett besök vid Galtströms bruk är som en resa i tiden. Här kan ni i idyllisk miljö känna historiens vingslag, åka ånglok, ströva i naturen eller ta ett dopp i havet från klippor och sandstränder. Här finns lekpark, spännande ruiner och i övrigt mycket barnvänligt. SCA äger och förvaltar det gamla bruket, de bjuder på guidade turer lördagar och söndagar hela sommaren.

image

Upplevelser

Galtströms brukskyrka

Besök gärna vår vackra lilla brukskyrka. Känn lugnet på kyrkogår­den, gör en historisk återblick, tänk på våra förfäder som i över trehundra år bott och verkat i Galtström. Mitt framför kyrkporten vilar Johan Albert och Axelina. Johan Albert som kom till Galtström med Loke och var dess lokförare under åren 1887–1931. Kanske möter du ett vackert brudpar eller en liten kra­bat som snart skall döpas.

Läs mer om brukskyrkan
image

Upplevelser

Galtströmstrollen

Besök de jättestora stenarna nere i hamnen och läs historien om troll­familjen som förstenades för tusentals år sedan och ännu idag står kvar på platsen. Kanske just du kan ge dem livet åter- en historia om myter och sägner.

Läs mer om Galtströmstrollen
image

Upplevelser

Guidning

Hos oss kan du boka en intressant rundtur på Galtströms bruk med professionella guider. Det blir en spännande promenad runt bruket där du säkert blir fascinerad av berättelserna från järnbrukets glans­dagar.

Läs mer och boka guidning
image

Upplevelser

Ångloket Loke

Här på Galtströms Bruk har vi vår egen järnväg där du kan göra en historisk resa. Vår trotjänare Loke som anlände till bruket 1887 och då var en modern, stark och effektiv dragare som ersatte 18 hästar, som mödosamt drog de tunga lassen av malm och järn.

Idag är banans längd 2,4 km. I och med den planerade utbyggnaden till Prästviken blir banan 3,6 km, med samma bansträckning som den ursprung­liga banan.

Läs mer om Loke
image

Upplevelser

Vitsand

Vitsand är Galtströms allra finaste badstrand. Besök underbara Vitsand, ett havsbad med både sandstrand och klippor. Ta med dig picknickorgen och njut av den un­derbara utsikten till tonerna av den porlande strand­bäcken.

Läs mer om Vitsand